Vauhti ei tyydytä - riskimuutoksilla aika-ajoihin

Moto2-luokan toinen osakilpailuviikonloppu valkeni perjantaina sateisena Texasin radalla. Kallion sijoitus ensimmäisissä harjoituksissa oli kahdeksas, mutta kärkeen jäi silti eroa 1,7 sekuntia. Märän kelin taitajana tunnettu Kallio ei ollut lainkaan tyytyväinen suoritukseen.

-  Jo aamun harjoitukset märällä kelillä näyttivät meidän olevan vielä paljon kärkeä perässä. Märällä ajaminen on ollut kuitenkin aina yksi vahvuuksistani, joten tiesin heti, että kaukana ollaan kärkisijoista.

Kallion suoritusta haittasi edelleen jo Qatarissakin ilmenneet ongelmat keulan pidon kanssa.

- Tuntuu ettei meillä ole vieläkään käsitystä pyörän käyttäytymisestä. Huomenna täytyy tehdä radikaaleja muutoksia ennen aika-ajoja, esimerkiksi muuttamalla pyörää keulapainoisemmaksi. Lisäksi kokeilemme eteen hieman löysempää jousitusta ja taakse jäykempää. Muutoksia on nyt pakko kokeilla, tapahtuu mitä tapahtuu, Kallio jatkoi.

Pyörän balanssisäätöjen lisäksi Kallio siirtyy käyttämään erilaista vaihdevälitystä pyörässään. Circuit of The Americas -radan luonne pakottaa kuskit käyttämään joko vaihteita 1-5 tai 2-6. Toisin sanoen siis yksi vaihde on jätettävä käyttämättä joka tapauksessa. Kallion valinta on selvä.

- Huomenna lähdetään vaihteilla 2-6 liikkeelle ja se merkitsee sitä, että ajorytmi muuttuu täysin. Mutkiin on tultava erilaisella ajolinjalla ja vauhtia on pidettävä yllä enemmän, jotta kierrokset eivät pääse laskemaan liian alhaalle, Kallio kuvailee vaihteistovälityksen aiheuttamia muutoksia.

Perjantain toisissa vapaissa harjoituksissa nähtiin muutamia ulosajoja, ja esimerkiksi nopeimman ajan kellottanut brittikuski Sam Lowes heitti hurjan näköisen voltin pyörän selästä radalle. Kallion mukaan tapaukset ovat ikäviä, mutta kovassa vauhdissa toki riskitkin kasvavat.

- Kuljettajan on oltava tarkkana koko ajan, sillä liian aikainen tai myöhäinen kaasun tai jarrun käyttö voi helposti johtaa pidon heikkenemiseen ja sitä myötä ulosajoon. Nyt kun rata oli vielä päivälläkin hieman kostea, niin se teki olosuhteet haasteellisiksi kaikille, Kallio kertoi.

Lauantain aika-ajoihin Kallio lähtee tavoittelemaan sijoitusta yhdeksän parhaan joukkoon. Texasin radalla lähtöpaikan merkitys korostuu varsinkin ensimmäisen mutkan osalta. Jyrkkään ylämäkeen nousevassa ja tiukasti vasemmalle kääntyvässä mutkassa ei juuri ylimääräistä tilaa ole.

- Ei tässä olla mitään vielä luovuttamassa, vaan mahdollisimman hyvää lähtöpaikkaa totta kai haetaan. Eka mutka tulee olemaan kisassa heti kriittinen paikka, joten siihen olisi päästävä kärkiporukan mukana, jotta pystyy välttämään pahimman sumpun. Toivotaan, että pyörän säätömuutokset osuvat kohdalleen ja pystymme taistelemaan kärkipään lähtöruuduista, Kallio sanoi taistelutahtoa uhkuen.

Suora lähetys Moto2-luokan lauantain aika-ajoista alkaa kello 23.05 Nelonen Pro 1 –kanavalla.« Edellinen sivu