Kallio ihmeissään: Miten pyörän suorituskyky voi vaihdella näin paljon ratakohtaisesti?

Rengasongelmien kanssa jälleen viikonlopun tuskaillut Mika Kallio teki kaikkensa ratamoottoripyöräilyn Moto2-luokan Brnon kilpailussa ollen lopulta 15:s. Kilpailun ylivoimaiseen ja hallittuun voittoon ajoi MM-sarjaa johtava Johann Zarco. Kallio oli ymmärrettävästi pettynyt tuskaiseen viikonloppuun.

- Ei ole nyt oikein minkäänlaiset fiilikset. Olen tietysti turhautunut, kun on tätä samaa vääntöä ollut koko kauden. Tämä Brno on ollut aina minulle sopiva rata, ja kun tulee tällaisia ongelmia, niin ei ole mitään tehtävissä.  Tämä 15:s sija oli odotettu tulos vaikean viikonlopun jälkeen. Mentiin tänään mitä päästiin ja tuo oli taso tänä viikonloppuna. Eniten tällä hetkellä ärsyttää, että vain viikko sitten olimme kärkivauhdissa ja nyt taas näin alhaalla. Ei se vauhti tai ajotaito varmaan katoa mihinkään viikossa. Kun renkaat eivät jollakin radalla toimi, niin ne eivät toimi, Kallio purki tuntemuksiaan.

Kallion kilpailu sujui ennakoidun käsikirjoituksen mukaisesti. Hän sai jälleen onnistuneen lähdön ja nousi aggressiivisesti ensimmäisten kierrosten aikana useita sijoja ollen parhaimmillaan kilpailussa 12:s.

- Lähtö ja ensimmäinen kierros menivät kuten halusinkin. Pääsin nousemaan muutamat sijoitukset ja ensimmäinen puolisko kilpailusta oli siedettävä. Vauhti pysyi jotenkin yllä. Jälkipuoliskolla sitten loppui taas pito renkaista ja tipuin muutaman sijan. Ajoin siinä ryhmässä, jossa taisteltiin paikasta kymmenen joukkoon. Ennen puoltaväliä olin ryhmässä, jossa ajoivat mm. Lowes ja Marquez, jotka jäivät lopputuloksissa kärjestä seitsemän sekuntia ja me jäimme 19 sekuntia. Tipuin siis viimeisen puolikkaan aikana kymmenen sekuntia, Kallio hämmästeli.

Kulunut kausi on ollut viime vuonna MM-kakkoseksi ajaneelle suomalaiselle valtaisa pettymys. Jatkuva epävarmuus ajotuntuman ja pyörän säätämisen kanssa on vaikeuttanut hyvien sijoitusten ajamista. Kallio pitää tilannetta huonona tulevan kauden neuvotteluja ajatellen.

- Nämä ovat viimeistään niitä hetkiä kaudesta, kun pitäisi pystyä tekemään tulosta. MotoGP kiinnostaa minua edelleen, mutta tässäkin luokassa voi tehdä tulosta, jos ensi kaudelle tulisi muutoksia renkaisiin. Seuraavan kuukauden aikana pitäisi tietää, mitä tulee tapahtumaan. Isompi luokka kiinnostaa kovasti ja nyt katsellaan ympärille, että tulisiko jotain järkevää vastaan, Kallio pohti.

 

Kallio tietää olevansa edelleen potentiaalinen palkintokorokkeelle nousija, jos hän saa alleen laadukkaan ja sopivan kaluston. Kokemuksesta Kallio näkee olevan hyötyä etenkin MotoGP-luokassa.

- En usko, että vauhti tai taito on mihinkään kadonnut. Täytyy toivoa, että MotoGP:ssä tiedetään mikä minun tasoni on ja katsotaan mihin tässä päädytään. Trendi on kuitenkin mennyt siihen, että koko ajan halutaan nuorempia ja nuorempia kuljettajia, vaikka heillä ei ole kokemusta. Kyllä ne vaan ovat tälläkin kaudella olleet ne vanhat äijät ja kokeneemmat kaverit, jotka tulosta tekevät isossa luokassa, Kallio analysoi.

- Uskon, että jos pääsisin ajamaan samalla kalustolla kuin kärkikuljettajat, niin pystyisin ajamaan kärkituloksia. Tästä jatketaan pää pystyssä ja katsotaan taas seuraavassa kilpailussa, miten menee. On näköjään radasta kiinni, että miten pyörä ja renkaat toimivat, Kallio summasi.  

Seuraavan kerran Kallio taistelee MM-pisteistä klassisella Silverstonen radalla Iso-Britanniassa 28.–30. elokuuta.

Tuloksia, Moto2-luokka, osakilpailu 11/18 Brno, Tsekki:

1. Johann Zarco 41.02,500
2. Tito Rabat +1,421
3. Alex Rins +1,785
4. Alex Marquez +4,393
5. Sam Lowes +7,844
---
15. Mika Kallio +19,377

Moto2-luokan pistetilanne 11/18 osakilpailun jälkeen:

1. Johann Zarco 224
2. Tito Rabat 145
3. Alex Rins 144
4. Sam Lowes 118
5. Thomas Luthi 118
---
11. Mika Kallio 48« Edellinen sivu