Kallio 15:nteen ruutuun: Pitäisi varmaan ajaa ylösalaisin

Kauden viimeiset aika-ajot Moto2-luokan osalta ajettiin lauantaina aurinkoisessa Espanjan Valenciassa. Aivan yhtä aurinkoinen ei ollut päivä kuitenkaan ratamoottoripyöräilijä Mika Kalliolle, sillä suomalainen lähtee huomenna sunnuntaina ajettavaan kilpailuun lähtöruudusta 15. Paalupaikan valtasi kotiyleisön edessä ajanut espanjalainen Tito Rabat, josta Kallio jäi 0,992 sekuntia.

- Tuo sekunnin ero kärkeen on tullut jo vähän liiankin tutuksi tässä kauden aikana ja näköjään se pysyy nyt taakkana kauden loppuun asti. Pyörä oli tänään ehkä vähän helpompi ajaa, mutta eipä se juuri kierrosajoissa näkynyt. Tuntuu siltä, että teimmepä mitä tahansa, niin tämä on meidän maksimisuorituskyky tällä hetkellä. Ihan sama varmaan, vaikka ajaisi pyörällä ylösalaisin, Kallio puhahti aika-ajojen jälkeen.

Lauantai alkoi muutenkin varsin perinteikkäissä merkeissä, sillä aamun harjoituksissa vauhti oli vielä piirun verran parempaa.

- Viikonlopun ja oikeastaan koko kauden tarina ei juuri eilisestä muuttunut, vaan mitä lämpimämmäksi keli jälleen tuli, niin sitä vaikeammaksi se teki meidän ajamisen ja kierrosajat heikkenivät. Harjoituksissa siirsimme hieman keulaa lähemmäksi kuljettajaa ja kokeilimme eri variaatioita etujousien kanssa. Ajettavuus tosiaan hieman parani, mutta tuloksiin se ei vaikuttanut, Kallio kertoi.

- Aika-ajoissa kokeilimme ensiksi kuinka pyörä toimii käytetyllä takarenkaalla ja uudella eturenkaalla. Sen jälkeen vaihdoimme taakse myös uuden renkaan ja ero oli varsin dramaattinen, sillä kun pito parani takana, niin keulan pito huononi vanhan tutun kaavan mukaan merkittävästi. Renkaat eivät vain kerta kaikkiaan toimi tällä hetkellä, Kallio pyöritteli päätään.

Moto2-luokassa kaikki kuljettajat ajavat samanlaisilla moottoreilla. Yhdellä moottorilla on ajettava kolme kilpailua, jonka jälkeen uudet moottorit arvotaan kuljettajille. Valencian osalta Kalliolle jäi Musta-Pekka käteen.

- Näiden kaikkien ongelmien lisäksi harmittaa, että nyt meillä on aika heikko moottori täällä käytössä. Siitä uupuu huippunopeutta noin viisi kilometriä tunnissa verrattuna muihin. Heikkous ei vielä näkynyt tänään aika-ajoissa, mutta kisassa annetaan siltä osin kyllä liikaa siimaa muille, Kallio sanoi.

- Periaatteessahan niiden moottoreiden toki pitäisi olla aina samanlaisia kaikille, mutta fakta vaan on, että ei niitä pystytä tehtaalla tekemään täysin identtisiksi. Tämä ottaa toki hiukan päähän, mutta ei sitä pidä päästää ihon alle, Kallio totesi.

Isänpäivänä sunnuntaina ajettava kisa on siis Moto2-luokan viimeinen tällä kaudella. Kallio lähtee toki vielä taistelemaan tosissaan, mutta ajatuksissa siintävät jo seuraavat haasteet.

- Ajetaan huominen kisa pois ja lähdetään siihen toki vielä ajamaan täysillä sekä ottamaan kaikki irti, mitä pyörästä ja ukosta lähtee. On todella helpottavaa, että tämä pitkä ja raskas kausi tulee vihdoinkin päätökseen ja pääsen sitten keskittymään täysillä KTM-kuvioihin, joita odotan jo innolla, Kallio hymyili lopuksi.

Moto2-luokan aika-ajojen tuloksia, 7.11.2015, Valencia, Espanja
1. Tito Rabat (SPA) 1.35,234
2. Johann Zarco (FRA) + 0,138
3. Alex Rins (SPA) + 0,207
4. Thomas Luthi (SWI) + 0,298
5. Lorenzo Baldassarri (ITA) + 0,460
---
15. Mika Kallio (FIN) + 0,992

Suora lähetys Moto2-luokan Valencian osakilpailusta alkaa isänpäivänä sunnuntaina 8. marraskuuta Nelonen Pro 1 -kanavalla ja Ruutu+ Pro -palvelussa klo 13.05.« Edellinen sivu